Tröttheten är övermäktig

Idag är en sån dag när jag bara känner mig frusen ända in i själen. Och då är det ju inte ens särskilt kallt ute, om man ska jämföra med hur det varit dom senaste dagarna. Jag kanske håller på bli sjuk, på riktigt, den här gången. Är lite snuvig för att vara ärlig, men det brukar ju vara standard den här tiden på året. 

Efter att ha lämnat Svante på förskolan så gick jag en längre promenad. Det gick ju kanske inte i rasande fart, men det gör det sällan då det är snö ute. Man blir ju inte snabbare heller av att rulla barnvagnen. Det värsta är ju att jag typ tog vägen med absolut flest uppförsbackar, branta sådana. Till råga på allt har jag ont i en höft och i ett knä, lyckligtvis (?) samma ben dock. 
 
Menmen all motion är bättre än ingen. Även om min kropp och själ i dagsläget skulle må absolut bäst av ett stort stycke sömn just nu. Men då är det ju det här att jag inte längre själv kan bestämma när jag ska sova, när jag kan ta en powernap. Tidigare veckor har Elise sovit lagomt till lunch, så då har man ju kunnat knipa till sig några minuter. Men de senaste två veckorna har hon typ inte somnat förrän Svante kommit hem från förskolan, och då får jag ju ändå inte sova när hon sover. 

Annars har det inte hänt så mycket mer idag. Jag skottade bort plogvallen då jag kom hem efter promenaden. Ringde till vårdcentralen och lämnade återbud för föräldragruppen då det olyckligtvis blev så att vi har möte med neurokirurgen samtidigt. Vi hade egentligen tid i början av januari men då var kirurgen borta(sjuk sa dom, men nu vet jag inte längre) och vi hade inte fått någon ny tid så jag ringde förra måndagen bara för att höra om vi blivit bortglömda eller sådär. Annars kan man ju tänka att man automatiskt borde tilldelas en ny tid när ny tid finnes. Det funkar tydligen inte så. 
I måndags ringde dom och bokade in oss med kort varsel, och då blev det så att det krockade med föräldragruppen och då får det väl vara så. Man får ju faktiskt ha sina prioriteringar rätt. Förhoppningsvis kan vi vara med på nästa möte, lära känna lite föräldrar med barn i samma ålder som Elise. Annars kanske dom hittar till öppna förskolan samtidigt som mig en vacker dag också. 

Men alltså... kan klockan vara -båda barnen sover- så jag kan få gå och lägga mig. Det här är ju löjligt. Det känns lite i stil med första sommaren i huset när vi bara körde på och jag somnade lite här och var. När man liksom är så trött att det nästan gör lite ont i själen. 



10år sedan

Lugnt och skönt här hemma en stund idag, då Svante är på förskolan och jag inte har något annat för mig. Elise somnade i vagnen under den korta promenaden efter lämning så just nu väntar jag typ bara på att hon ska vakna. 

Förra veckan fick jag inte ihop 4 promenader, men till mitt försvar så var det faktiskt fruktansvärt kallt hela helgen, det var inte många timmar det var varmare än -20. Jag hoppas på lite mildare väder i veckan så kanske jag kan ta 5 promenader för att kompensera upp. Det känns ju faktiskt inte jätteschysst att snöra ner tösen i vagnen och dra ut henne då det är så kallt. Och jag har inga direkt ordentliga vinterkläder, konstigt nog, trots att man bor i norrland. 

Insåg att i lördags var det 10-års jubileum för min kassa axel också. 10 år sedan jag trampade snett på löpbandet och flög. Jag kan inte fatta det, att det i sommar är 10år sedan jag gick ut gymnasiet. Vad tiden går fort ändå. Det är ändå inte förrän nyligen jag gick in på 1177 av nyfikenhet för att läsa vad det egentligen stod om min olycka i journalen. Väldigt många fancy words, så det är ju inte tänkt att man ska förstå vad som står om man inte är liksom utbildad. Samtidigt skulle nog journalen bli så mycket mer textrik om dom skulle vara tvungen att skriva så alla förstod.
Men det är ganska intressant att läsa iallafall, och det finns ju google så man kan reda ut begreppen man inte riktigt har koll på. Jag minns ju dock det mesta som om det var igår, trots att jag fick lustgas, morfin och stesolid. Här snålades det inte. Jag hade inte koll på dock att jag fick en fraktur också som följd. 

Opp, nu är tösen vaken, måste gå.

Lugn lördag

Man kan ju tycka att man nån gång borde lära sig. När man har varit småbarnsförälder i 4½ år, tvåbarnsförälder i snart 5 månader, så borde man ju nästan ha fått in det i systemet att GÅ OCH LÄGG DIG! Men icket. 

Igår satt jag uppe och ugglade framför teven efter att barnen somnat. Jag såg inget speciellt ärligt talat, utan zappade emellan och kan eventuellt ha småslumrat en stund innan jag släpade mig själv isäng. Lyckligtvis så vaknade lilltjejen bara en gång för matning. Och somnade sedan lätt om och sov vidare. Jag somnade också, med lätthet, om och sov vidare tills dess att Svante klumpedunsade in i rummet för att väcka mig och fråga om man möjligen fick spela på "elefonen". 

Javisst, det är ju en situation man själv satt sig i eftersom han lärt sig att mamma och pappa gärna sover vidare och då kan man få ha telefonen. Men det går inte riktigt hand i hand med att försöka få honom att aktivera sig med annat. Förhoppningen om att han lär sig ligga still och mysa en stund på morgonen dör dock sakta ut. Han blir helt omöjlig att ha att göra med när man ger honom beskedet att han inte får ha telefonen, i synnerhet inte när han väcker en för att be om den. 

Och då vaknar ju Elise av uppståndelsen, då är det bara att kliva upp och överge sängens gosiga värme så att åtminstone en av oss får något som kan liknas vid en sovmorgon. Jag är ju också något mer morgonpigg än min käre sambo, sen gick han och la sig betydligt mycket senare än mig. Eller betydligt och betydligt, det var väl kanske 1-1½ timmes skillnad. Sen kände jag mig hyffsat pigg, då... när jag klev upp. Not so much nu kan man väl säga. 

Hur som, frukost och lunch är avklarat, Roger åkte iväg så att Svante skulle få busa en snabbis med kusinerna och Elise sover. Annars hade nog vi följt med också. Än så länge idag har tempot varit relativt lugnt, jag har hunnit med att betala räkningarna, skottat uppfarten och justera luckfronterna på tv-möbeln så dom hänger rakt igen. Återstår att se hur länge dom får göra det, då Svante emellanåt gör akrobatiska konster med hjälp av två av dom fastän han vet att han inte får. 

Våra andra enda övriga planer för dagen är att storma affären och inhandla diverse (mest grönsaker faktiskt) så vi kan äta tacos till middag. Vi har väl dock inte bestämt oss ännu om vi ska handla på det lokala ica eller om vi ska göra en utflykt till den stora staden. Vilket ju faktiskt känns lite onödigt, egentligen. Personligen är jag så sjukt sugen på flygande jacob ... men tacos ska nog funka också.


En dag (när vindarna bär, en dag står du och jag här, en dag .. )

I morse vaknade jag och kände mig allt annat än pigg och utvilad. Och så har väl hela dagen fortsatt, så jag funderar på om jag ska göra det enda rätta och gå och lägga mig snart. Klockan är ju ändå 20.30. #hejtant

Morgonen såg ut som den alltid brukar göra ungefär. Roger kliver upp och gör sig klar för jobbet - jag vaknar. Så oerhört lyxigt det känns, särskilt de dagar Svante inte ska på förskolan, att få ligga kvar i sängen när Roger åker iväg. Särskilt när det är kallt som satan. Samtidigt så vet jag ju att han förmodligen har det slappare på jobbet än vad jag har det hemma med en trotsig fyraåring med ett temprament som heter duga och en snart 5månaders tös som börjar få ett eget humör. Det är ju inte direkt så att man har möjlighet att sitta på röven hela dagarna och bara njuta av tillvaron. 

Så snart Roger har lyckats lämna huset så är alla vakna. Idag kom jag på att jag skulle gå på öppna förskolan, eftersom jag ändå skulle till vårdcentralen som ligger bara där bredvid. Så på med något som liknar anständiga kläder som man slipper skämmas över. (Under tiden så ligger Svante och kollar på bolibompa på min telefon i vår säng). Går och gör gröt till Svante och får honom att slita sig en stund från telefonen. Gör gröt till mig själv. Äter sagda gröt. Går och borstar tänderna, lägger fram kläder till Svante. Får Svante att slita sig från telefonen för att klä på sig och borsta tänderna. Klär på Elise riktiga kläder eftersom vi skulle vidare till öppna förskolan efter att ha lämnat Svante (annars brukar hon bara få åka med till förskolan i pyjamas under overallen). Klär på Elise sin overall och lägger henne i vagnen och hoppas att hon kan vara nöjd där i ca 5minuter. 

Det är nu utmaningen börjar, få Svante att slita sig från telefonen och ge tillbaka den - samt att få på Svante ytterkläder OCH komma i tid till förskolan. Lyckas sällan utan något slags gnissel. Idag gick det dock ganska bra, jag talade bara om för min son att om han ska hålla på och inte lyssna så fort han får hålla på med min telefon så kommer jag inte låta honom ha telefonen. Easy. Räknas det som ett hot? Ett pedagogiskt hot? Muta? Jag ser det som en upplysning om att man måste förtjäna saker i livet. Typ. Är man snäll kanske mamma är snäll tillbaka. Kanske. Det är svårt med uppfostran. 
Vi kom oss iväg iallafall, var inte helt i tid men ... 

Så efter att ha lämnat unge herr så traskade vi vidare mot öppna förskolan. Jag är ju inte supersocial, men om jag inte utsätter mig för situationer där jag kan utmana mig själv att bli social så kommer det ju inte heller ske. Men för min del så är det trevligt att få hänga några timmar där det inte är hemma, och Elise håller sig vaken för det finns andra barn att se på. Än så länge är hon ju för liten för att leka. 

Besöket på hälsocentralen gick bra, vi kom fram till ett alternativ som känns bra .. och också lite läskigt. Vi får väl se hur det funkar för mig helt enkelt. 
Handlade på Ica, hämtade hem Svante, gjorde en av dom godaste köttfärssåserna jag någonsin gjort tror jag (jag har hittat en ny favorit i kryddhyllan, så god!) och efter det nattade vi (jag?) barnen och sen har jag sett på youtube. Och ätit yoghurt. 

Ja, men ungefär så intressant har min dag varit. Också fick vi tid för återbesök hos ögonläkaren för Elise. Samma dag som vi har BVC mätning + vaccination. Såklart. Väntar mig att få en tid till Svante snart nu också då, funderar på om man borde ringa på en gång och fråga om det är möjligt att dom lägger båda barnens återbesök samma dag så man slipper ränna där flera veckor i rad. 

Och jag ber om ursäkt för att mina inlägg är så . . innehållsrika men samtidigt innehållslösa. Jag har helt enkelt inga andra hobbies just nu än att skriva, så jag bara skriver. Allt som dyker upp i huvudet. Och i mitt huvud är det lite rörigt just nu så därför blir väl inläggen lite röriga också. 

4 dagar

Helgen sprang förbi. Jag är förvisso ledig hela veckorna, men det är en helt annan sak att vara ledig med någon än att bara ralta runt hemma ensam med barnen. Vi gjorde dock ingenting speciellt känns det som. Vill minnas att vi var hos svärfar och klippte Roger och Svante, troligen på lördagen. På söndagen stod jag vid spisen mest hela dagen och bakade. 

Och jag har aldrig varit ute i så god tid med mitt bakande som nu så jag blir rent av chockad. Aldrig har jag bakat ca tre veckor i förväg. Rogers födelsedag är på intågande i början av februari, så också vårt planerade datum för namnkalas för Elise. Allt som går frysa in är bakat. Vilket ju typ är allt. Ja, tårta kommer väl bakas dagen innan, såklart. Så det är väl det. Och det känns så skönt, för det innebär att man kan lägga krut på att typ städa dom sista dagarna. 
Och, ska tilläggas, jag vill ge mig själv en klapp på axeln för att jag knappt ens provsmakat det jag bakat än så länge. Till och med kanterna har jag fryst in. Ganska strongt ändå av en sockerråtta. 
Fortsatte baka igår, måndag. Lite småkakor. Och banankaka. Ååååh.. Jag ser så fram emot att få äta den där banankakan. 

Vår plan var att vi skulle vara ute och åka i backen om vädret tillät, men när temperaturen var nere och seglade kring -20 så blev det inte så. Javisst, man kan klä ut kylan men det funkar ju bara till viss del. Vissa delar av kroppen går inte klä mer. Vissa delar går inte täcka alls, som ansiktet. Så nej, den biten slöt vi bort. Men det känns ändå som att vi haft en mysig, lyckad helg. Utan en massa måsten. Bakningen fick jag ju bara feeling för, och Roger tog med sig Svante till garaget en stund.

Igår när vi gick och la oss sa jag till Roger att jag nog skulle frånvaroanmäla Svante om det var kallare än -25. Skitdumt, samtidigt så har jag ju möjligheten. Men nä man bor typ 300 meter från förskolan så kanske man kan härda. Å andra sidan så tar det ju typ 20 minuter att gå den sträckan med Svante vissa morgnar... Men det var "bara" tjugofyra minusgrader i morse, så på med underställ och överställ och overaller och ditten och datten. Jag klädde ute kylan ganska bra faktiskt, jag såg väl ut som ett knubbigt träsktroll, men det gjorde jobbet bra. Jag frös bara lite om näsan och kinderna, så jag bestämde mig att ta veckans första promenad i det friska vädret. 

Gick hem, åt lunch, mös på hemma, pratade med vårdcentralen och fick en tid imorgon. Preventivmedelsrådgivning. (Hurra. Vilken djungel. Det enda ger värre biverkningar än det andra, jag fattar inte att man inte har kommit längre 2019.) Så resten av kvällen ska jag väl försöka sätta mig in lite mer i vad som kan vara tänkbart för mig. Begränsa alternativen, så att säga. 

Hämtade hem Svante från förskolan. Det är alltid så spännande, vill han följa med eller inte hem. Idag var det inga större problem, nästan halva gruppen var frånvarande idag och främst de barn han brukar leka med. 
Men det är alltid lite hjärtskärande när man frågar vilka han har lekt med idag och han svarar att "men Anton var inte på dagisjobbet idag". Anton är Svantes bäste vän. Ömsesidigt. Dom kallar dom för Svanton. Anton är i Thailand i tre månader. Och det är väl ungefär 1½ månad kvar tills han kommer hem igen. Varje dag, varje vecka.. Nä.. Anton var inte där idag heller. Han leker ju såklart med dom andra barnen också, men Anton är ju ... Min bästevän kompis Anton
Men han hade haft jättekul, dom har en lärarstudent som gör VPU (heter det så?)(hon var med Svantes grupp för två år sedan också, så det känns ju kul) och Svante var så taggad när jag hämtade honom. "Den nya fröken är superjätteduktig på att trolla bort saker!! HEJDÅ alla kompisar!!"*Springer ut i hallen i blixtfart*. 

Går igenom garderoben och kanske kommer hitta Narnia. Vi får se.

Har kört ett race nu på förmiddagen och rensat / omstrukturerat i garderoben. Jag har fortfarande på tok för mycket kläder (höll på skriva skit, men kläder är ju faktiskt .. nödvändigt). Har fått ner antalet hängande kläder från ca 80 till ... *trumvirvel* ... 44. Men där inräknat är ju faktiskt också koftor, som man - om man inte är jättekonstig - har över andra kläder. När det är apkallt. Som idag. 

Så det börjar ju ändå ta sig, smått. Jag tänker att jag får överväga kläder under tidens gång, och kanske göra en ny rensning igen om några veckor / månader. Det är ju lite knepigt med dom här rackarns årstiderna. 
Jag har inte tagit hela garderoben än, jag har kvar den nedre delen i garderoben där jag logiskt nog lagt det man har på sig på nedre delen. Sockar, underkläder och byxor. Usch, dessa byxor. Men det känns hyffsat befriande att göra sig av med kläder, och jag hoppas verkligen att jag inte kommer ångra mig. Vissa plagg har jag stått och vägt fram och tillbaka för att sen slänga i högen för bortskänkes. 

När Roger kom hem på lunch undrade han vad fasen jag höll på med. Också sa jag att jag tyckte att han borde göra likadant på sin sida. T ex finns det en piké t-shirt som är randig i olika blånyanser. Inte riktigt det han brukar ha på sig, så att säga. Men vem är jag att avgöra vad han ska ha kvar i sin garderob, men tänker att om jag gör min sida snygg och prydlig kanske han blir inspirerad? 

Jag hittade många tröjor som jag typ hade glömt bort. Också tröjor som jag hängt fast vid hårt pga älskade en gång i tiden. Så nu har jag försökt rensa bort alla sentimentala tankar och tänka logiskt. Där fanns t ex en skjorta, tunn och fin och fräsch pga knappt använd. Inköpt för ca .. 15(?)år sedan (nåja 10+ iaf) på H&M i centrala Skellefteå.. Troligt att jag kommer ha på mig den. Eller ens få på mig den som "kofta". 
En stickad(!) t-shirt. Känns ju jättelogiskt, känns verkligen som att man får ut det mesta ur plagget. Men jag vet att jag älskade den en gång i tiden och det är väl därför jag har sparat den. 

En t-shirt som jag hade mycket svårt att släppa var ju den med texten "Ful är du men mig skrämmer du inte". Jag älskar den, jag älskar texten. Men jag kan inte ha på mig den, dels för att den är för liten och dels för att det inte stämmer haha! Allt skrämmer mig. Har jättemånga fina minnen med den där t-shirten, men den får leva vidare med mig i minnet istället för att ta upp plats i garderoben. Den är ju också .. minst 13 år gammal. För jag vet att jag hade på mig den första året i gymnasiet, när jag var inneboende hos en familj på Mariehem. Det var 2006. Den existerar på bild, så den är förevigad så att säga men för tillfället hittar jag ingen. Den är väl på det andra åbäket som ska föreställa en laptop. . .

Nu är det nog dags för lunch. 

Lite äckligt är det faktiskt.

Jag gick av ren nyfikenhet in i vår garderob häromdagen och räknade hur många tröjor jag hade hängandes där då. Alltså bara den sidan där jag hänger mina tröjor. Inte den sidan där jag har byxor och linnen och andra tröjor som jag anser inte behöver hängas. Eller den andra garderoben, där jag har klänningar lite "finare" kläder. 

Och jag är medveten om att jag har mycket kläder. Väl medveten om att jag kanske håller mig fast vid klädesplagg som jag eventuellt kanske borde ha gett bort och/eller slängt för länge sen. Men jag trodde faktiskt inte att det var såhär illa, det gjorde jag inte. 

Hängandes, har jag för närvarande, 75 (!) tröjor. Ska man räkna med dom jag förmodligen har i tvätten och sådär så kan vi nog utan att överdriva - snarare underdriva - säga att jag har 80 tröjor. Det innebär alltså att om jag skulle ha varje tröja i en dag så skulle jag använda en tröja ca3 ggr per år. 


Alltså det är ju äckligt. På riktigt. Och då har jag ju ganska nyligt gjort en utrensning. Och samtidigt när jag står där och kollar på dom här 75 tröjorna så kan jag ändå inte urskilja någon särskild kandidat som jag inte direkt använder, som är liksom självklar att göra mig av med. Men jag använder ju inte alla dom här tröjorna, så varför är det så svårt att bara kunna se att "nä, men den här tröjan har jag faktiskt inte haft på väldigt, väldigt länge", eller "den här tröjan har jag faktiskt aldrig riktigt gillat". Stört beteende, på riktigt. Man blir ju lite illamående när man tänker på hur mycket pengar som "sitter" i dom där kläderna. 

Roger å sin sida, har väl ungefär lika många om inte fler, t-shirts. Främst svarta. "För små" hävdar han dessutom. Men det händer inget när jag säger åt honom att rensa. Det är liksom tre överfulla trådbackar .. bara t-shirts. 


Jag tror att vi får ta oss an ett mission här framöver. Man behöver inte ha 80 tröjor. Inte ens om vissa är för varma att ha på sommaren och vissa för kalla att ha på vintern. 80... på tok för mycket. Allvarligt.

Mat, sömn och lite disträ

Jo, men nu har det ju gått några dagar. Senast jag skrev ett "vanligt" inlägg måste ju ha varit i fredags eller nåt sånt, eftersom jag grubblade på mat. Kan meddela att vi löste det väldigt fint på den fronten, tydligen, då vi ändå lyckades komma upp i ca 3000kr. Och det låter ju helt fasansfullt mycket, men då ska man ju tillägga att vi inte kommer att behöva handla igen på ca 6-8veckor, beroende på hur kreativa vi blir där på slutet. 

Det känns ändå som att vi köpte bra, blandade grejer. Och vissa saker tokhandlade vi bara. Som 4kg kyckling. Eller 4 förpackningar med wookgrönsaker. Vi tar verkligen det här med nyttigare mat på stort allvar här hemma nu. Nästan för stort. Vi köpte en kvarg... liten bägare... sak. Helt gudomligt god måste jag säga. Men säljs tyvärr inte på det lokala ICAt. Eller tyvärr. Det kanske är en bra sak. 

Nä men som sagt, det känns som att vi köpte väldigt varierat. Mycket basvaror. Köpte två nya kryddor (bara dom blev ju ca 100kr, så konstigt att det drar iväg). "Snabb" mat för de dagar man inte känner sig helt på topp, eller det helt enkelt inte finns en matlåda sedan tidigare. Och ingredienser till lite mer genomtänkta måltider för de dagar man kan laga mat. Den här gången (eftersom det blev så dyrt) har vi som mål att verkligen ha gjort mesta möjliga med det vi har hemma. Samma dag (lördag) vi varit och handlat så åt vi en lite enklare variant av tacos än vi brukar. Idag använde vi upp resterna, eller endel av resterna, till att göra dagens middag. Igår åt vi torsk och potatis, och jag råkade väl koka lite för mycket potatis men det löser sig för då kommer mamma Elin här och steker potatisen och serverar med lite bacon till lunch, då vi bara hade torskrester så det räckte till en. 

Åh ja. I lördags åkte vi som sagt och storhandlade, men innan det så lät vi Svante rejva loss inne på Leos lekland. Och det kan jag ju säga är något jag aldrig trodde att jag skulle göra frivilligt utan att någon annan föreslagit det. Menmen, så blev det. Svante hade superkul och var lagom trött sen.
Söndagen började i pina då natten varit en pärs med vakna ungar. Ja, båda två faktiskt, och Roger sussar bara vidare. Man kan fasen köra ett godståg rätt genom sängen utan att han vaknar. Utom när man verkligen smyger för att inte väcka nån. Nä men då kan man vakna, så himla typiskt. 

Elise vaknade ungefär varannan timme. Hade väl ungefär fått sova 30 minuter eller nåt sånt efter senaste gången hon var vaken då Svante väcker mig, mitt i natten, för att fråga om det inte möjligen kan vara så att det är morgon snart så att han kan få låna min "elefon". Inte första gången det händer, förmodligen inte sista gången heller, men jag var inte nöjd. ALLS. Skickade isäng honom och sa att när mammas eller pappas telefon har ringt - DÅ är det morgon. Nä, Elise vaknade klockan 6. Då tyckte hon att vi hade sovit klart. Det brukar gå söva om henne, men såklart hörde ju Svante att vi var vakna så då kom han tassande och då märker ju Elise att det är fler som är vakna så då kanske det är morgon ändå. Hopplöst. Så jag fick ju göra morgon då, än om jag inte är helt säker på att vi klev upp då så sov vi ingenting mer efter det. Roger hävdar att vi klev upp 8. Jag hävdar att den var tidigare än så, och att jag borde veta bättre eftersom han sov, eller "sov" till 9.30. . Jag var inte pigg och utvilad iallafall, överhuvudtaget. 

Idag har Svante varit på förskolan. Semester, kan man kalla det, om än för bara en kort stund. Medan Elise sov så skrev jag äntligen ut dom där rackarns journalerna och jag blir så jäkla less om dom kommer och säger att det inte är tillräckligt. Då får dom fasen begära ut journalerna själva och bekosta det - som dom ska. 
Iallafall, när jag var färdig med journalerna och det där så sneglade jag bara lite hastigt på klockan och upptäckte till min stora förfäran att klockan hade sprungit något så kopiöst. 13.15 visade den på. Elise låg fortfarande i sängen och sov och Svante skulle hämtas om 15 minuter. Då blev det fart på mig må ni tro, och det är ju en himla tur att vi har så pass nära till dagis som vi ändå har. Jag kom i tid. Till och med lite före. Svettigt värre. Pinsamt att bli föräldern som "glömde hämta sitt barn". 

2. Året som kommer - 2019

Jag var lite osäker på huruvida rubriken på detta inlägg skulle vara Året som kommer, eller året som är. För det kan ju vara båda delarna. Javisst, vi är inne i det nya året - men bara med 11 dagar vilket innebär att det ju ändå är 354 dagar eller nåt sånt kvar av året. Störredelen av året är kvar, så att säga. 

Nyårslöften. Mmh. Njaa.. Det låter så hårt med löften. Nuförtiden kallas det väl mål, vilket väl är samma sak fast det låter inte så brutalt som ett löfte. Ska man köra efter veckorevyns "meme" Månad+Dag=Löfte så får jag som "löfte" att Aldrig ta SMS-lån. Och det är ju ett relativt lätt löfte ändå att hålla, med våra förutsättningar i dagsläget. (Roger får som löfte att lära sig vara snäll, haha). 

Iallafall, några saker som jag har som mål, löften eller önskningar är: 

1. Äta nyttigare. Därmed inte sagt gå ner i vikt, bli smalare eller sådär. Bara bli nyttigare. Men äter man nyttigare så brukar det andra komma på köpet. Vi har kommit till insikt att det inte riktigt funkar i längden att äta som vi har ätit. Dvs lite godis här och lite godis där (to be fair, ganska mycket godis). Chips, popcorn, karameller! Läsk. Sjukt mycket läsk om man ska vara ärlig.

2. Få in soppa som måltid en gång i veckan. Vi är jättedåliga på att äta soppa. Jag åt soppa en gång i höstas (tror jag skrev om det till och med) på caféet som kyrkan driver här i Sävar och jag blev positivt överraskad må jag då säga. Roger är bättre på att äta soppa, då han kan äta mexicanasoppa till lunch varje dag en hel vecka bara för att det inte finns någon matlåda. 
Och på riktigt; jag är hemma 7 dagar i veckan - 14 måltider. EN kan väl vara soppa? Så svårt kan det inte vara, och jag köpte ju till och med en ny, bra till och med, stavmixer som borde kirra biffen (förlåt, soppan) lätt. 

3. Motionera mera.
 Vet att jag har nämnt det redan före nyår, men ett mål är ju att komma mig ut på promenad (om än korta promenader) 4 gånger i veckan. Allt utom stillasittande är bra, ungefär. Jättebra att få upp flåset för jag har fruktansvärt dålig kondition. Och ärligt, ska jag klara av att hålla efter två barn så krävs det att jag får något bättre kondition, något bättre uthållighet. Sen är det jävla skönt när man väl har tagit sig ut. Ett mål i samma kategori är väl att eventuellt kunna börja jogga, men det är en lång väg dit. Just den biten kanske får vara en "Innan jag blir 30". Vilket ju faktiskt är nästa år. Just nu handlar det mer - för motivationens skull - att hitta en bra promenadslinga och sedan försöka "jaga" sig själv. Försöka gå samma slinga liiiite snabbare än man gick förra gången. 

4. Försöka ha mindre skärmtid. Iphone har ju en funktion där man kan se sin skärmtid, och därmed kan man se om man ökar eller minskar sin genomsnittliga tid. Det blir ju lite missvisande då Svante använder telefonen dock, medan jag sover. Men det är också ett mål, att minska Svantes skärmtid. Och då talar vi om alla skärmar. Jag måste vänja av mig vid att ständigt kolla på telefonen för det händer inte SÅ mycket kul på internet. Faktum är väl att det typ inte händer något alls kul nuförtiden som man måste veta på en gång. Man behöver inte kolla sociala medier 18 gånger på en dag. Det gäller bara att komma dit också, verkställa inte bara prata om det.  

5. Bli bättre på att planera - och göra - måltider. I dagsläget är det lite såhär: Roger kommer hem på lunch och undrar "vad ska vi äta till middag". Svar: I dunno. Också blir det mannagrynsgröt till middag för det tar för lång tid att tina upp något ur frysen vid det laget. Jag är hemma, som sagt, hela dagar 7 dagar i veckan. Någon slags planering av utfodring borde väl ändå vara möjlig. Jag har ju länge tänkt att man kanske borde ha ett rullande schema typ, med fasta rätter. Alternativt ha ett schema att måndag äter vi kyckling. Tisdag äter vi fisk. Onsdag äter vi en färsrätt. Torsdag äter vi soppa, osv osv. Det känns ju lite roligare med den senare. Så får man bestämma utifrån vad man är sugen på vilken slags kyckling/fisk/kötträtt man vill äta. Det finns ju rätt så många variationer. Om man bara kommer på dom. 

6. Bli pyssligare/bli mer kultiverad. Jag är osäker om det ens är ett ord. Men eftersom jag ska ha mindre skärmtid så ska jag ju fylla dagen med något annat. Och eftersom Svante också ska ha mindre skämtid, förslagsvis bara se bolibompa på vardagar och kanske lite mer tv på helgen, så kommer även han behöva ha något att göra. Så att sitta ner tillsammans och bygga pärplattor, klippa klistra, rita, måla, lägga pussel osv..
Jag har också ett flertal böcker jag skulle vilja läsa. Jag har alltså köpt ett flertal böcker - med intentionen att läsa - som jag ännu inte läst. Som jag borde läsa, för att jag vill läsa dom. Likaså filmer. 
Jag är förövrig värdelös på att se filmer, fråga Roger. Han kan fråga om i princip vilken film som helst "har du sett den?" och på förhand veta att svaret är .. Näää? Jag är osäker på om jag ens sett alla Harry Potter. Jag äger alla Harry Potter, men jag vet inte om jag har sett alla. Jag hade ju en tanke om att jag skulle se alla i sträck - sen hände barn och sådär så .. ja. Men ger man sig fan på det så borde man ju kunna se en .. varannan dag? Då tar det ju bara 2 veckor. 
Jag har inte tid att se en film, för jag är för upptagen med att klicka runt på youtube och se skit i 3 timmar. Det är ungefär där jag är nu, så det kan ju endast bli bättre. 

7. Avkluttra hemmet. Alltså, det har jag ju jobbat med ganska mycket med under min lediga tid här nu (jag fattar inte att jag har varit hemma så länge som jag har!) men det finns fortfarande en hel del förbättringar att göra. Jag gick in i garderoben idag och fick typ panik över att det var så fullt överallt och då är inte ens allt i garderoben. Det är ju hemskt! Så det är ju också ett mål, att göra sig av med sånt man kanske inte direkt använder och framför allt - inte köpa nya saker som man inte verkligen, verkligen, vill ha och/eller behöver. Vi har så många garderober och skåp och många av dom är överfyllda med saker som .. bara ligger där. Utan funktion. Roger påtalade att vi har alldeles för mycket i städskåpet, i kemikalieväg. Där ville han rensa. Och det kan jag hålla med om. Man kanske får ta ett skåp i taget och se var man landar. Som sagt, mycket som man har i skåpen används inte och vissa saker har vi aldrig använt ens en gång, så... Jag vet med mig några saker som jag typ skulle kunna rensa ut redan ikväll, som vi aldrig använt. Eller ja, en gång. För 4 år sedan. 
I skåpet över skafferiet har vi ett gäng ölglas, eller jag tror att det är ölglas iallafall, fast man kanske inte tänker ölglas när man ser dom. Men jag tycker dom är vansinnigt snygga, men fruktansvärt opraktiska. Det är höga glas, som är smalare än botten än upptill. Klarglas. Ingen utsmyckning eller så. Fruktanskvärt opraktiska, eftersom dom knappt går att diska för hand eftersom dom är så långsmala att man typ inte ens får ner handen. Men dom går ej heller köra i diskmaskinen, för att dom är för höga. Mmhmm. Och, på grund av höjden och långsmaligheten så är dom ju väldigt lätta att tipp ut. I synnerhet kanske om öl är inblandat. Men jag har ännu inte haft hjärta att sälja bort dom, men nu medan jag skriver inser jag ju att det är det enda alternativet. Vi kommer ju inte använda dom. 

8. På ett lite mer personligt plan, så är det väl ett mål eller en önskan att vara mer social. Att våga vara mer social. Är det fler personer än typ jag och en, möjligen två, till så blir jag mer av en åskådare. Jag har väldigt svårt för att ta plats i ett samtal när det förs mellan flera personer. Och jag känner ofta att det jag säger ändå kanske inte riktigt spelar någon roll, det är ändå ingen som lyssnar och jadajada. För det är så det har varit många gånger. 
Att ta mer ögonkontakt, för det är jag verkligen urusel på. Jag vet inte om det kommer sig från att jag läste nån gång att om man kollar en katt i ögonen så tror katten att man utmanar den så då slutade jag kolla katterna i ögonen, och uppenbarligen då också folk hahaha! 
Att sluta älta saker. Jag kan liksom, en dålig dag, ligga i sängen och ska sova och komma på något som hände för tusen år sedan och liksom ligga och nojja över det. Typ att "åh när jag gick i åttan hände det här och usch undrar om den personen fortfarande.. ". Ungefär. Tusen år sedan. Obetydligt idag. Inte i min hjärna, nejnej. Här ska det ältas skit i förbannelse. Det skulle jag gärna vilja komma ifrån, och just den biten handlar väl lite om självkänsla, vad man tänker om sig själv osv... Jag måste sluta klanka ner på mig själv helt enkelt. Easy peasy. 


Åh. Finns säkert mycket mer jag skulle kunna fylla listan med. 10 punkter vore väl ett jämnt och fint tal. Men mycket går ju hand i hand också. En punkt skulle kunna vara "bli bättre förälder", men det kommer ju lite med allt annat. Att jag ska försöka äta nyttigare, motionera mer, minska skärmtiden.. Mycket av det är ju för barnens skulle också, då vi märker att Svante tar efter våra vanor. Han leker inte med sina leksaker, han vill se på teve eller spela playstation eller spela på telefonen. Han vill ha fredagspopcorn och lördagsgodis och saft. Chips, kakor och bullar. Han vill inte gå ut och åka pulka för han vill vara inne och se på tv. 
Och om jag äter nyttigare, motionerar och gör saker som jag tycker är kul och som får mig att må bra, så kommer jag ju också bli en bättre förälder. Än om jag konstant är trött och känner mig smått värdelös. Javisst, såna dagar kommer alltid att finnas, men dom kommer förhoppningsvis bli färre. 8 mål kanske räcker för stunden. 8 mål är nog kanske till och med mer än tillräckligt. 



Onödigt långt om två dagar

Jag har inte ännu blivit sjuk. Det kan vara så att jag inte kommer att bli sjuk heller. Hela jullovet kanske bara plötsligt kom ikapp och kroppen insåg att det kanske är jobbigare att ha två barn än bara ett. Särskilt när man också försöker rodda ihop något som ska försöka liknas vid ett fungerande hushåll. 
 
I morse slog det mig att jag kanske helt enkelt sover för mycket. Det låter helt befängt i och med att jag är uppe nån gång då och då på natten. I regel mellan 1-3, men ibland blir det så ofta som varannan timme. Yay! Men på morgonen sover (?) tjejen ganska bra, så då snoozar vi vidare medan Svante spelar på min telefon. Precis som jag sagt att han inte ska få göra. Saker förändras tydligen, när tiden går. Nuförtiden har jag dock ett krav. Han måste sova - HELA natten - i sin egen säng. Och det funkar oftast bra. Självklart finns det undantag då han får komma över t ex då han blir rädd, har ont eller känner sig sjuk. 

Igår kom han dock över redan.. tidigt. Rogers alarm hade inte gått av än iallafall, vilket också är en kriterie för när Rogers väckare går av så vaknar alla. Inklusive grannen och eventuellt dom på andra sidan ån. Det är hemskt. På riktigt. Jag dör lite varje gång. 

Jag driftade iväg lite där, jag kanske sover för mycket. Borde det ens vara möjligt med bebis och 4åring? Men på morgonen snoozar vi som sagt, Svante får ha telefonen som egentligen är förbjuden och lilltjejen sover - eller så ligger hon vaken men är väldigt nöjd ändå. När hon börjar känna sig hungrig dock, där kring 9-tiden då brukar vi kliva upp. Efter att hon ätit. Och det är det jag menar med att jag kanske sover för mycket. Jag kanske sover för länge? Ligger och drar för länge? Det kanske är därför jag blir så jädra seg.
 
Alltså. . . Hur mycket text om det här kan man skriva egentligen. Det är ju vansinne. 

 
Hursomhaver. Det känns inte som att det har hänt så mycket sedan sist jag skrev. Förskolan har börjat om, efterlängtat av såväl barn som förälder. med undantag att man måste stiga upp. Tidigt. "Tidigt". Det beror givetvis på vad jag har tänkt göra av dagen också, men igår klev jag upp 7 och gjorde mig själv i ordning. Gjorde gröt till Svante och mig, fick Svante att äta sin gröt, åt min gröt, letade fram kläder till Svante och la fram dom, letade fram kläder till Elise och la fram dom på skötbordet. Vek in lite kläder i garderoben, kollade om Svante ätit klart, borstade hans tänder och fick honom att byta om från pyjamas till kläder. Sen väckte jag Elise, bytte blöja och bytte från pyjamas till kläderna jag lagt fram.

Klädde på Elise overall och mössa och lägger i vagnen - oftast utan protester dock lite sura miner just den här morgonen. Fick Svante att lämna ifrån sig MIN telefon och fick honom att klä på sig overallen och hela utrustningen. Dubbelkollade i vanlig ordning att allt är av, allt är med. Gick till förskolan, lämnade Svante. Fridens. Första etappen av dagen avklarad. 

Efter jag lämnat Svante brukar jag ha tre alternativ. Gå hem igen och gör någon nytta i hemmet. Gå en promenad, och ha den överstökad. Eller gå till öppna förskolan och träffa andra vuxna, även om jag inte kan klassas som den socialaste. Vissa dagar är bättre än andra. 
Igår gick jag till öppna förskolan, det var ju trots allt närmare 16 minusgrader ute. Och dessutom terminens första öppetdag. Gick därifrån tidigare än jag brukar, mest för att Elise visade tendenser på att vilja sova och jag ville att hon skulle sova en längre stund = ville att hon skulle somna i vagnen. Gick hem, åt lunch. Rensade Elise's byrå på storlek 62 för att ge utrymme åt 68. 

Man kan säga att jag bara flyttade på problemet. Min mening är ju att jag ska sälja, och/eller skänka bort endel av kläderna, men just nu orkar jag inte det. Dels för att ingen ändå köper barnkläder i Sävar av någon outgrundlig anledning, även om man typ är hutlöst billig. Ja, det är väl om man har något väldigt speciellt. Så just nu har jag bara lagt kläderna i en icakasse i en annan garderob. Precis sådär som man egentligen inte ska göra för det blir bara kaos. Så att säga. 

Tog ut soporna. Tömde diskmaskinen. Vek in all ren tvätt från fraktbaljorna. Klädde på mig igen och gick och hämtade Svante. Väckte upp Elise och matade henne då vi kom hem igen. Löste lite korsord. Gjorde middag. Så var den dagen över i princip. 

Idag klev vi upp 10. Ja ni hör ju, vilket lyxproblem jag har egentligen. Kände mig lite seg och hade lite ont i huvudet och sådär. Ingenting lite alvedon och ipren inte kan lösa. Åt lunch (ingen idé att äta frukost om man kliver upp så sent), då blev det ännu bättre. 
Sen började jag stöka litegrann. Jag bar ner adventsljusstakarna i källaren igen. Jag hade redan plockat bort dom från fönsterna, men inte stoppat tillbaka i kartong eller burit ner. Så det kirrade jag idag. Har rensat Svantes byrå, kollat så alla kläder haft namnlappar och märkt upp dom som saknat + märkt hans nya kläder som han fick både jul och nu min och mammas senaste shoppingtur. Så strök på namnlappar och när jag ändå hade strykbrädan framme så strök jag Svantes två senaste pärlplattsfigurer. 
Sen har jag skrivit en inköpslista, eller påbörjat en iallafall, eftersom vi tänkte storhandla här någon dag i helgen. Men jag tycker det är skitsvårt att komma på vad man ska äta. Vad brukar man äta liksom. Hur äter man? Whaaaat. Jag blir helt förvirrad och hjärnan bara snurrar runt. Jag hamnar bara på falukorv, korv i ugn, korvstroganoff, makaroner och korv .. men vi har ju bestämt att vi inte ska äta så mycket korv, utan vi ska ju dels främst försöka äta upp det vi har i frysen och dels inte äta så mycket sk. "halvfabrikat". Men jag kommer verkligen inte på vad man -brukar- äta. Kyckling och ris. Men det kan man ju inte äta varje dag heller. Jag får nog ta livsmedel för livsmedel och typ jaha vad kan man göra med det här då: ish. Skulle verkligen behöva en typ inspirationskarta här känner jag. .. . . 

5 timmar senare

Några timmar senare, jag är fortfarande trött. För den som ville veta. Jag börjar tro att det snart kommer att bryta ut något helvetiskt virus eller så från förkylningsvärlden. Det okända ljudet Svante hittat var iallafall att han upptäckt att man kan trycka på ett av de fem djuren i babygymet - så spelar den en trudelutt. Det visste inte jag. Tror jag. Eller så hade jag förträngt det. Men nu vet vi det iallafall. 

De senaste fem timmarna har jag .. somnat när jag ammade Elise. I fåtöljen, som jag alltid somnar i. Det var väl oundvikligt antar jag. Elise somnade också, eller först. Och att sitta och hålla en bebis som sover när man själv typ svimmar av trötthet brukar leda till att man själv somnar. Fast jag fick väl sova i typ 5 sekunder, sen kom Svante insladdandes med en jäkla lastbilstrailer. 

Sen har jag gjort exklusiv middag, havregrynsgröt tillagad i micro. Tvättat några av kläderna jag köpte igår. Jag pallrade mig ut på en promenad, en kort en. 2,1km, en det är ju bättre än ingenting. Och det var då det slog mig, det jag skrev om först. Att jag är nog påväg att bli sjuk. Hur ofta går man ute i fem minusgrader och gäspar för att man är så trött. Då är man trött. På riktigt. Och trots att jag gick utan barnvagn så fick jag inte riktigt upp något tempo. Också fick jag ont i ryggen. Så .. någonting är det ju. 

Tänker att jag ikväll banne mig ska ta mig isäng. Så jag ska kasta in några plagg till i tvättmaskinen, dra igång ett snabbprogram, duscha och sen sova. Och hoppas på att ta igen några av dom här sömntimmarna som min kropp så desperat verkar behöva. Natten som var sov jag ju ändå inte direkt dåligt. Jag hade inga konstiga livliga drömmar om försvunna hallonpajer iallafall, utan när jag sov så sov jag. Sen att jag inte kom mig isäng förrän halv två... kan väl ha med tröttheten att göra. Men jag fick ju ändå sova hyffsat ostört fram till 9 iallafall, tack vare "elefonen". 

Så. Det är väl det jag ska gå och göra nu. Byta tvätt i maskinen och göra mig redo för sängen. Efter 20:00 klassas det väl ändå som okej att gå och lägga sig.. även om man är vuxen. Eller låtsas vara.

Men jag är fortfarande trött

Håhå jaja. På Onsdag börjar förskolan om igen och det är såååå efterlängtat. Av både mig och unge herrn, för han kan vara ett sånt ordentligt pain in the ass och helt plötsligt vänder det (ungefär i samma stund som han märker att jag bara bryter sönder och samman) och då blir han hur snäll och go´ och mysig som helst. 

Ärligt så är han nog värst när Roger är hemma på lunch. Idag fick vi sitta och påminna om ljudnivån ca 100 gånger för att han satt verkligen och vrålade över lunchbordet för att få sitt sagt, trots att vi båda satt inom 1m och .. inte pratade. Det fanns ingenting han behövde överrösta och på en 10 gradig skala var hans ljudnivå typ på 8, för att fråga saker om lunchen vi åt. (Potatisbullar, för den som är intresserad). 

Klockan är strax efter 14 och jag väntar bara på att Elise ska vakna. Jag orkar inte ens göra något annat, för att "hon vaknar ändå snart". Det är ju att vara tidseffektiv. Jag skulle förmodligen hinna göra... 3 saker, eller iallafall påbörja 3 saker, på min attgöralista. Till exempel ska jag tvätta kläderna jag köpte till barnen igår när jag och mamma var på shoppingrunda. Vi skulle som sagt egentligen inte ha något speciellt, men jag lyckades hitta lite förvaring och sådär på ikea, och även handla upp presentkortet vi(Elise) fick av grannen. 


Alltså Svante. Han är verkligen inte tyst nån gång. Vilket är väldigt slitsamt på en som hemskt gärna har det lugnt och stilla iallafall stunder av dagen. Men han låter inte bara när han leker, han låter när han ritar, när han går, när han andas. Om han inte liksom hoppar, studsar och dunsar på så är det "actionljud" - eller ja, dom två sakerna går väl hand i hand. Även när han sitter och ritar så håller han på och nynnar. Har jag på musik - MIN musik - i bakgrunden så kan han ändå sitta och sjunga med. Vilket förvisso är rätt intressant och ibland charmerande att han kan många av låtarna jag brukar lyssna på. 
Samtidigt så blir det ju som också . . . hur mycket lyssnar jag egentligen på samma musik? Tillräckligt för att sonen ska lära sig den verkar det ju som. 
Nu vaknade Elise. Och Svante spelar en okänd melodi med något, det här måste jag också undersöka. 

Sömnig

Mmm. Dom senaste dagarna har jag varit så oerhört trött. Under hela julledigheten har jag varit uppe mycket längre än jag brukar och Elise har vaknat mycket oftare än hon brukar, och allt det här har kommit ikapp dom senaste dagarna. 
Och innan ni blir förvirrade här, så ja - jag är ju jämt "ledig" - jag menar såklart nu medan alla andra varit lediga också, inklusive min käre sambo för engångsskull. 

Hela gårdagen tjuvade jag åt mig små sovstunder. Det har fortsatt idag. Jag blev betydligt piggare av att lämna hemmet, så det kanske är det som är problemet. Jag har såsat runt hemma för mycket. 

Idag åkte vi, trots min oerhörda trötthet, in till Umeå och besökte en vän som har fyllt år, fyller år eller ska fylla år.. lite osäker på vilket. Svante var supersocial, så fort vi kom innanför dörren ville han ha min "elefon" och spelade/såg på bolibompa/youtube/raderade appar i princip hela tiden med undantag för då han snabbt fikade. JAHAJA. Han är en riktig liten skärmråtta och jag vet ju att det beror på mig och Roger och mina och Rogers skärmvanor så det känns ju dubbelt obra. (Påtal om obra så måste jag bara berätta om äggen som finns på ICA Maxi - Ostora ägg - jag tyckte det var fantastiskt att dom på riktigt heter så. Ostora ägg. Är det då små ägg, eller normalstora ägg?) 

Energinivån steg iallafall några snäpp, som jag sa, av att lämna hemmet. Men jag ska ändå försöka leta mig isäng någon gång snart. Imorgon kommer nämligen mamma och vi ska försöka oss på en liten shoppingrunda... utan att egentligen behöva något just. Förutom sköljmedel. Och någon slags förvaring till Elises leksaker. Och eventuellt mer förvaring till hyllan vi för närvarande har. Ju mindre rappel som ligger framme löst, dessto bättre. Hade man själv fått önska hade man gjort sig av med minst hälften, men det är ju faktiskt inte mina grejer. Men det känns ärligt lite överdrivet att Svante ska ha typ 7 minioner som är typ 15cm höga och låter. Men jaja. Vi brukar säga åt honom att om han ändå bara tänker sitta framför teven så kan vi ju lika gärna kasta bort eller sälja leksakerna han har eftersom han ändå inte leker med dom.. Då brukar han leka med dom, en stund. Just det där förbaskade lekrummet - som så småningom inom en hyffsat snar framtid ska bli Svantes rum (både sov och lek) - är ett rum som jag inte riktigt kan få till rent.. visuellt. Jag vet inte hur man ska lösa det. 

Hur ska man lyckas ha en säng och leksaksförvaring och klädförvaring utan att ta för mycket golvyta men utan att han ska behöva klättra omkring på väggarna och riva halva huset.. 


Kommer förresten på att jag skrev A men inte B i ett av de senaste inläggen, jag citerar mig själv här: "Vi åkte iväg och köpte något helt ologiskt med tanke på omständigheterna, men samtidigt är det något man verkligen borde ha. Särskilt om man ska anses vara vuxen.". Antingen så är ingen lika nyfiken som jag, eller så bryr sig folk inte för inte en enda har frågat eller ens kommit med spekulationer. Eller så lämnade jag det ganska uppenbart ändå. 

Vi köpte en kaffebryggare. Perkulatorn vi hade - som vi fått i inflyttningspresent av en väldigt kaffedrickande mamma - la av för någon perkulation sedan. Först tappade den knoppen vilket är ett vanligt problem så vi köpte en ersättningsknopp som inte alls passade egentligen men funkade. Men tillslut började den läcka ut kaffe där men funkade ändå. Fram tills nyligen då, då den bara fortsätter att perkulera utan att säga till när kaffet är klart. Vilket ju resulterar i att kaffet kan smaka... bittert? Bränt? Överkokt? Vad vet jag, eftersom jag inte ens dricker kaffe. 

Men, så, skare va så skare va, Roger ville ha en sån här maskin så en sån här maskin köpte vi. För över 2000kr. Och Roger dricker inte särskilt mycket kaffe heller. Så nu antar jag att jag bara banne mig får lära mig att dricka kaffe. Jag kanske får googla tips. För Rogers tips kändes inte helt nyttigt. "Ta en sockerbit". Ja fast jag behöver en sockerbit per klunk visar det sig, när jag försökte prova efter den första bryggningen. 

Det kanske kommer. 

Fredag.

Den här dagen alltså.. så vansinnigt seg. Har inte fått så mycket sömn inatt, och den sömn jag fick var av usel kvalisort så att säga. Livliga drömmar. Drömde att jag var på en flygplats med los Chrillos och precis innan boarding inser vi att hennes pajer är borta. (logiskt?). Till råga på allt så var vi inte ens på en flygplats i Sverige, utan i något exotiskt land där man knappt pratade engelska. Det var dock inte själva pajen som var av värde, liksom man kan ju baka ny paj. Men det var ju pajformarna, ÅH pajformarna. Det låg ett oerhört värde i pajformarna, och det var dessutom ca 100st av dom. Varför man nu reser omkring med 100 formar hallonpaj. Dock inte så mycket springande fram och tillbaka, utan det var hissar. Även för att åka i sidledes, byta hissar för att komma till rätt plan. Trånga hissar dessutom. Klaustrofobiskt kan man säga. 

Nåväl. Svante klev upp och spelade Honungsjakten med sig själv, så vi fick ändå en sovmorgon till ca 9.30 eller sådär. Men hela dagen har jag bara velat sova. Och när jag har kunnat sova, har jag sovit. I min egensydda myspöl som Elise ännu är något för liten för. (Elise låg själv och sov i spjälsängen då och jag skulle egentligen busa med Svante men Svante gick iväg för att göra något annat och jag .. somnade). Sen tog jag bara tillfället i akt efter det och sov en stund på soffan. Matade Elise, gav henne till Roger och sov lite till. 

Jag är fortfarande trött. Och jag har renbäddat sängen. Försökt få robotdammsugaren att köra en runda under sängen men den vägrar. Den vill bara hitta hem. Får väl försöka luska i vad det är för fel på den nu då, bortsett från att vi aldrig kör den för att den lever så jävligt och man aldrig kommer ihåg att starta den när man går ut. Tidigare körde vi den inte för att den fastnade ändå överallt, men nu har vi ju försökt att röja undan så mycket hinder vi kan, soffan har högre ben och en mattkant ska den ju klara om den kommer rätt på. Utöver renbäddat sängen har jag tvättat. Vitt, färg och sängkläder. Enstakaplagg som är nya och därav kanske färgar av sig så man inte vill chansa. Då kör man ett expressprogram, 20 minuter. 

Imorgon kanske jag får ta itu med den svarta korgen. Med mörk tvätt. Det är som en avgrund, det tar banne mig aldrig slut i den korgen. 

Nä men det är väl min fredag i väldigt långa drag inser jag nu. Jag vaknade. Jag klev upp och led av trötthet. Jag sov när jag hade chansen och de stunder jag inte har sovit har jag varit nästan sjukligt trött samt tvättat. 

Och, det stördaste av allt, nu när jag KAN gå och sova så gör jag det ändå inte. Visst är man väl ändå dum i huvudet på något sätt. "Ja men egentid. Skönt att kunna göra nåt utan barnen." Jovisst, men skönt att typ orka vara vaken med barnen också. Ni ser ju, nu börjar jag argumentera med mig själv.

1. Året som gått, 2018

Hela förra året cirkulerade kring en sak, och en sak endast och det är graviditeten, födelsen och att försöka hålla två ungar vid liv (vilket ju ändå verkar ha gått hyfsat bra än så länge). Jag inser att det är flera saker, men .. rörande samma sak ändå. Givetvis har andra saker hänt också, så jag ska ta understöd från mitt album i mobilen för att komma ihåg "guldkornen". Kan väl börja säga redan nu att, VARNING för långt inlägg. Det har varit ett långt år i år . . . 

1:a januari tog jag det första graviditetstestet. 2:a januari tog jag ett till, för att vara helt säker. 3:e januari tog jag ett till, bara för säkerhets skull. 4:e, ett till, ganska tydligt resultat. Sen ruvade jag på det i någon dag, testade igen med ett klart och tydligt positivt resultat innan jag berättade för Roger. Varför han inte fick veta på en gång har jag väl skrivit tidigare, men ungefär för att jag inte trodde själv att det var sant eller på riktigt och att det inte skulle gå vägen. Jag ville känna in det hela lite först, och vågade berätta först när det var väldigt tydligt på stickan och inte bara inbillning. Jag tog hjälp av något slags "räkna ut beräknad födelsedatum"tjollahej på internet, som utifrån mina inmatade uppgifter menade att barnen skulle kika ut 6:e september, och att jag då var 4+5 v pregg. 

Dagen efter (nej, jag tänker inte gå igenom dag för dag hela förra året, men början av året var lite intensiv samt väldokumenterad) kom dom och smällde upp ställningar runt hela huset. Då var det dags för takbyte, och helgen den 12-14:e januari ägnade vi fruktansvärt många smärtsamma timmar uppe på taket med att skotta av taket, skicka ner tegelpannor, bryta bort läkt och köra bort. Vi hade lämnat Svante i Burträsk på fredag eftermiddag (vi möttes halvvägs) och direkt jag kom hem igen så var det bara att klä på sig och börja. Från tidig morgon till sen kväll var vi uppe på taket, och på söndagkvällen drog det ihop sig till stormvindar. Naturligtvis började mitt gravidillamående just precis den helgen. Men vi hann i stort sett klart allt vi skulle, inte riktigt allt. Måndag den 15:e, dök dom upp. Rödbackens bygg, kirrade vårt tak på två veckor. När dom var inne på lunch skulle Svante visa dom alla sina leksaker. (Jag gick för övrigt skola med herrarna som bytte vårt tak). 

 

Den 16:e fick jag meddelande från Roger när jag var på jobbet. Svante var sjuk. "Han vill ha bananer och glass". 


I slutet av februari (nu hoppar vi framåt lite, äntligen!) berättade jag för mamma att hon skulle bli mormor igen. Vi var på shoppingtur till Avion (det var en torsdag tror jag till och med) och jag kände hela bilresan in att jag måste berätta. Så på parkeringen, liksom när vi börjat gå till ingången så hasplar jag ur mig att jag hade något att berätta. Jag hade höga förhoppningar om att inte börja gråta, men det gick si sådär. Helgen efter det hängde vi i Burträsk med sparkföre och titta lite på sjuka -under behandling- renar. 

 

Följande måndag berättade jag för chefen eftersom jag kände att det påverkade min arbetsprestation och jag kände att jag behövde att någon på jobbet kände till min situation. Den veckan berättade vi för i princip alla i familjen iallafall, Roger berättade för sin pappa och bror på onsdagen och på söndagen smsade jag min bror och även pappa. Jag ringde först till pappa, men han höll på att bråka med en säkring och hade inte riktigt tid. Så jag smsade mitt ärende, för jag har alltid haft lättare att formulera mig i text än i tal. Man kan väl säga att han ringde upp efter det. 

I början av mars var vi på isracing i Sikeå Hamn. 

 
 

I (graviditets)vecka 14 fick min ställföreträdande chef veta, eller det var då hon sa att hon visste iallafall och sen efter det så började det smyga ut litegrann. Jag vet inte om jag såg gravid ut tidigt eller vad det handlade om. Vissa var väldigt observant på att jag tappat energin. Jag hade sagt redan innan till Roger att om någon frågar så kommer jag inte att förneka det, men jag kommer inte gå runt och berätta det. Dom som behövde känna till min sits kände till min sits. Så en dag var jag ensam med en kollega på kontoret och hon lindade in det väldigt fint sådär .. som en liten undran om vi planerat att skaffa fler barn eller sådär. . Så då sa jag som det var, precis som jag lovat mig själv att göra.

 
I början på april fyllde mamma 50år, så vi åkte till Sundsvall hela bunten. Mamma + sambo, brorsan med sambo och barn också vi då. Till och med Roger. Precis morgonen vi skulle åka ringer en läkare från Norrlands Universitetssjukhus och frågade huruvida jag kände mig trött, kall och förstoppad. Han skrev ut Levaxin (utifrån blodprover, såklart, inte bara från ett random telefonsamtal) som jag började knapra på grund av hypotyreos. För låg .. hormon .. nånting.. sköldkörtel. Jag kommer ärligt inte helt ihåg. Men det är ganska vanligt när man är gravid, och jag ska kollas upp igen i Mars och se om det är något jag har i vanliga fall också. 

Helgen i Sundsvall var njutningsfull iallafall. Mysigt att träffas allihop i mitten ungefär. Äta god mat, hotellfrukost. Fly vardagen. Har ni någonsin planer på att äta i Sundsvall rekommenderar jag stekhuset. Gillar ni fetaost så kan ni inte gå någon annanstans, för den dom har är ... to die for. 

 

11 april gjorde vi första ultraljudet och blev "bakflyttade" dagar, så istället för ett BF 4/9 fick vi nu 13/9.
12 april gjorde jag glukosbelastning och blev så vansinnigt dålig efter det.
26 april gjorde vi ett nytt RUL, samt annonserade vår graviditet både på facebook och instagram. Då hade vi gått exakt 50% igenom graviditeten. 

I början av Maj var det dags för min 50års present till mamma, jag hade bokat biljetter till Elefanten i rummet med David Batra i Piteå, samt bokat ett bord på Tages restaurang och 2 nätter på stadshotellet. 

 
 

Svante började försöka lära sig cykla själv. Vi köpte honom en cykel. Utan stödhjul, för vi har hört att det kan stjälpa mer än hjälpa. 

 

Sommaren anlände med dunder och brak, så vi köpte en pool. 

 

Roger sa upp sig från Återvinningen, och för första gången på 10 år kunde vi åka på Grunkor och Mojänger i Överklinten. Såklart åker man dit med stil. 

 
 
Sommaren var, som alla känner till, rekordvarm. Så endel bad och fiske blev det. Och solbränna. Den dåliga sortens. Jag drog ut en visdomstand också.

Vi var hundvakt en dag eller två i mitten på Juli. Det var 31 grader varmt och hunden måste ju rastas. Kände mig en aning bitter just då för att vara ärlig. 
 

Roger fick semester tillslut, vi byggde på med farstukvisten på framsidan (i skuggan) på förmiddagarna och när solen rört sig framåt gick vi runt på baksidan och försökte byta fasad. Svante roade sig bäst han kunde, och vi försökte hålla honom sysselsatt på gården. Med såpbubblor, glass och cykel. 

 
 
 

Svante fyllde 4 år. 

 

Jag var allmänt tjock och varm. Hade köpt en längärmad klänning när vi var i Piteå i Maj, tyckte den var så fin så jag hade på mig den i ren trots även fast jag typ flöt bort. 

 

Vi invigde Svantes första metspö. Vi hann just och pass lägga ner flötet i vattnet innan det högg en abborre. Det kallar jag flyt. Att det sen inte nappade så mycket mer efter det kan vi ju .. sopa lite under mattan. 

 

Och besökte Mickelbo gård, för nåt kul ska ju Svante minsann få ha också.


Sista bilden på magen. 2:a September. Jag kan se varför dom förväntade sig ett stort barn. 

 

3:e September. Hon kom till världen genom planerat kejsarsnitt. Att världen skulle vändas upp och ner just då hade vi liten aning om. 10 plågsamma dagar som senare lättades upp med en diagnos (hydrocefalus, aka vattenskalle) och permission. 
Vi hämtade hem vår nya soffa också. 

 
 

26:e September. Hon opererades, och fick diplom. 

 
 

Efter det har det varit täta kontroller på BVC, lekparkshäng, vi har gjort om i hallen efter en klätterincident. Massa mys, lite sömn. Diverse sjukhusbesök för kontroll av ögon, hjärta, allmän koll. På lucia gjordes en ny MR. Julen kom, julen gick. Jullovsledigheten har vi spenderat med massa hemmamys. Försökt åka pulka/skrana/bob när det varit ljust och inte fasligt kallt. Och nyår avslutade året, som sagt, väldigt lugnt och stilla. 

 
 
 

Som jag sa från början. Året, eller årets vardag, har cirkulerat kring ca en sak. Henne. Och Svante.  


Förlåt för megalångt inlägg. 
Men det skulle egentligen vara längre. Jag skulle egentligen utvärdera året mer, med bra och dåliga minnen (fast just den biten kanske jag lyckats med). Jag skulle även, i tanken, få med saker jag önskat att jag gjort. Saker jag ångrar att jag gjort. Och hur jag tycker att jag vuxit eller förändrats som person. 

Jag kanske får återkomma med ett sånt inlägg. Året som gått, 2018 pt2. Eller så väver jag in det i en annan av texterna jag ska skriva. Den som lever får se helt enkelt. 


4 månader

 
Idag är lilltjoppan 4 månader, och därmed inte så himla liten längre. Hon följer sina egna kurvor på BVC och ligger 1,5 - 2 steg över "normalt". Vem som nu bestämmer vad som är normalt. Det är, vad jag hört, mer normalt att inte vara normal. Alltså att det man fastslagit som "norm" inte är jättevanligt. Fattar ni vad jag menar? Jag testar igen. Med hypotetisk statistik, för jag har inga siffror och det här är ju bara något jag hört. Och det låter ganska logiskt. För mig iallafall. Låtsas att det föds 5 barn. 2 av dom barnen föds "inom normen". 1 av barnen är mindre, och 2 barn är större. Alltså är det fler som föds utanför normen. Nä nu blev till och med jag förvirrad. 

Huvudsaken är att dom följer sin egen kurva. Stora föräldrar brukar resultera i stora barn. Eftersom både jag och Roger är både längre och bredare så är det naturligt att våra barn blir längre och bredare. Två "korta" föräldrar genererar i regel något kortare barn, osv osv. Ja - ni är ju inte dumma i huvudet ni som läser (tror och framför allt antar jag eftersom jag inte har full koll på vilka min trogna lilla skara är) så det här har ni självklart koll på.  


Idag var planen att vi skulle träffa neurokirurgen för svar på MR-röntgen vi gjorde på självaste Luciadagen, men dom ringde tidigt i morse och talade om att han vi skulle träffa var sjuk och "vi skickar en kallelse eller hör av oss när vi vet när nästa tid kan tänkas bli". Jahapp. 
Det är ju en nackdel med att ha väckarklocka i samma signal som ringsignal såna här gånger. För jag tystade bara bort samtalet första gången. Sen började jag undra vad fasen larmet börjat ringa på en så udda tid för (typ 7.18 eller sådär) och då eh, insåg jag ju att jag tystat ett samtal från VLL. Men, jag hann harkla upp mig och ta på mig linser och sådär innan dom ringde igen. Jag hade lite lätt redan listat ut vad dom skulle säga. Det är ju trots allt sjukdomstider nu, och lär väl vara extra påtagligt för dom som faktiskt jobbar på sjukhus dit sjuka går. Även om dom inte alltid behöver. 

Och. Det var på sätt och vis tur, för Roger behövde rycka ut och jobba - oväntat - en sväng. 

Berättade jag förresten vad vi gjorde igår? Vi åkte iväg och köpte något helt ologiskt med tanke på omständigheterna, men samtidigt är det något man verkligen borde ha. Särskilt om man ska anses vara vuxen. Mmm.. Vi kan suga på den karamellen ett tag, för nu måste jag kila. 


Nytt år

Jo men det förra inlägget blev jag ju som lämna hastigt. Jag kanske ska göra det oftare, så jag inte tråkar ut någon med massa dravel. Nyårsafton kom. Nyårsafton passerade. Nyårsdagen blev och har nu slagit över till årets andra dag. 

Jag hade förberett en lista med ämnen som jag tänkte beta av med start den 1:a, men så verkar det ju faktiskt inte bli. Två av punkterna på den listan är naturligtvis hur året 2018 var och vad jag förväntar mig av 2019. Hör och häpna, för jag har hela 26 punkter på listan. 26 "Huvudrubriker", och under vissa förekommer även upp till 20 underrubriker. Ja ni hör ju. Vi får se om jag kommer att verkställa det här eller om det rinner ut i sanden som mycket annat. 


Nåväl, nåväl. Nyårsafton var väldigt lugn, vi klev upp, klädde på oss och gick ut. Det blåste rövare och snöade så det blev inte så långvarigt. Vi gick två kvarter ungefär för att säga hej till några vänner som hade sedvanlig grillning på kullen bakom deras hus. Kändes som ungefär halva sävar var där, och Svante blev snabbt otålig så det blev ett stopp på ca 5 minuter och vi hann inte ens säga hej till hela familjen heller. Men som sagt, det blåste, snöade och Svante var ruggigt otålig på att få åka skrana, pulka och/eller bob. Så vi drog oss till backen, åkte några vändor innan vi gick hem pga oväder. 

Sen höll vi oss inne resten av dagen. Jag spenderade störredelen av kvällen med Svante framför teven och spelade "Spyro", ett tv-spel som jag kommer ihåg att jag och Chrillos spelade relativt mycket i ungdomens dar, dock som demo. En hel del "aha!" framkommer när man får spela den fullständiga versionen. Grafiken (från 1998) är dock under all kritik. Kan inte påstå att det är behagligt att spela längre stunder, dock så finns det ingen möjlighet att spara så vill man inte spela om allt så får man gott traggla på eller lämna spelet igång. Men då kan man inte använda playstationet till något annat under tiden. 
Svante skulle gå och vila en stund, han erkände att han var trött där kring åtta någongång, men hans vilotid varade ca 3 minuter sen var det full fart igen. Han kämpade på, fick se på raketerna som vi lovat. Ja vi hade givetvis väckt honom om han hade somnat, men han skulle promt vara uppe. Så tolvslaget kom, vi skålade med saft hela familjen och gick sedan och la oss efter en kort kamp med Svante. Han var brutalt trött, och brukar då också bli butalt svår att lägga. Han får ett sånt vansinnigt dåligt humör, både när han är trött och när han är hungrig. Och när han inte får som han vill. 

Jag undrar varifrån han fått det . . . 
 
Det var våran nyårsafton i stora drag. Bara familjen, hemma. Väldigt lugnt, ganska skönt. Och det har spillt över på årets första dag. En kort tur i pulkbacken, lite tv-spel. Barnen sover, så jag funderar på om jag ska försöka ta mig isäng någongång snart. Imorgon, tekniskt sett idag, har vi tid på BVC. Sista "engångiveckan" tiden. Framöver kommer det troligen bli en gång i månaden under en tid, för att sedan glesas ut ju äldre Elise blir.

RSS 2.0